Collectie: Holy Water Cuberdon Gin Lampone

Home Tafelen / Merken / Holy Water

Geniet van de unieke en legendarische smaak van Cuberdon Gin van het Belgische merk Holy Water! Deze ambachtelijke gin is doordrenkt met de heerlijk zoete smaak van de “neuzekes”, de beroemde Gentse delicatesse. Hij zorgt voor een onvergetelijke smaakexplosie en een magische ervaring. Bestel vandaag nog jouw fles bij Julien Deluxe.

6 producten

  • Holy Water Cuberdon gin online kopen bij Julien Deluxe

    Holy Water Cuberdon Gin is een Belgische artisanale gin die gemaakt wordt op basis van de echte Cuberdon siroop. Dankzij de cuberdon snoepjes, de beroemde “neuzekes, krijgt hij zijn unieke smaak. De neuzekes die bij Holy Water gebruikt worden, komen uit Gent en worden ambachtelijk gemaakt volgens een traditioneel recept. De unieke smaak van Cuberdon, zijn heerlijke aroma van framboos en rood fruit in combinatie met jeneverbessen, koriander, kardemon, iriswortel, sinaas zeste en lavendel uit Sault zorgt voor een originele smaak sensatie. Het is het perfecte evenwicht tussen zoetheid en plantaardige ingrediënten. De Cuberdon is qua neus subtiel aanwezig en in de smaak achteraf duidelijk zonder te zoet over te komen. Holy Water gin wordt gepresenteerd in een mooie fles die achteraf, eens ze leeg is, perfect gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Er staat geen bedrukking op de fles, wat ideaal is om de lege fles een tweede leven te geven. Gebruik ze in de keuken voor olijfolie, op de badkamer met een handzeep, in de woonkamer met geurstokjes, om maar enkele mogelijkheden te noemen. Bestel jouw Holy Water Cuberdon gin vandaag nog online bij Julien Deluxe.

  • De geschiedenis van de cuberdon

    De Belgische cuberdon wordt ook wel neuzeke, tjoepke, tsoepke, Gentse neus of topneus genoemd. Het is een legendarische lekkernij uit Gent, een paars snoepje met een typische kegelvorm die,met een beetje fantasie, doet denken aan een neus. Vandaar de naam. De cuberdon is ondertussen ook erkend als streekproduct. De buitenkant is hard en krokant en de vulling is een smeuïge siroop op basis van framboos en rode vruchten. Vandaar de paarse kleur. Zet je tanden in die harde suikerkorst, en proef onmiddellijk die heerlijke vloeibare vulling. Een echte favoriet van iedereen die Gent bezoekt.

    Het recept van de cuberdon werd eerder toevallig ontdekt door apotheker De Vynck in 1873.  Op het einde van de 19de eeuw werden veel medicijnen ingenomen in de vorm van siroop omdat siroop langer houdbaar bleef. Toen hij een mislukt mengsel na enkele dagen onderzocht, merkte hij dat het mengsel een harde korst gekregen had, terwijl de binnenkant nog vloeibaar was. Deze vaststelling bracht hem op het idee om het mislukte mengsel te commercialiseren en er bonbons van te maken. De Eeklose kunstenaar Paul D'havé kreeg in die tijd de opdracht om de mallen voor de cuberdons te maken.

    De cuberdons worden bereid met Arabische gom als bindmiddel, een zeldzaam plantaardig product. Maar toen dit product tijdens de Tweede Wereldoorlog niet meer verkrijgbaar was in Europa, raakten de cuberdons na enige tijd in de vergetelheid. Vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon terug kon worden opgestart door enkele banketbakkers die zich het recept herinnerden. De holtes van een neuzekes mal worden gevuld met de vloeibare suikermassa waarna ze gebakken worden in de oven. Een verse cuberdon heeft een dun korstje rond de siroop, en dit kortsje wordt week na week een beetje dikker.Het had dus niet veel gescheeld of de neuzekes bestonden de dag van vandaag gewoonweg niet meer. Hoe jammer zou dat geweest zijn! Gelukkig is dat allemaal goed gekomen, want de neuzekes, daar kan toch niemand vanaf blijven!

    De originele "neuzekes" hebben het aroma van framboos. Ondertussen bestaan er cuberdons in heel veel kleuren en smaken, zoals aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot, bergamot, vanille, cola, kaneel, meloen, sinaasappel, mandarijn, perzik, appel, peer, kiwi, pepermunt, viooltjes, bosbessen, lavendel en anijs. Voor ieder wat wils.

    Ook bestaan er tegenwoordig verschillende afgeleide producten van de cuberdons, zoals jenever, roomijs, dessertsaus, smeerpasta en koekjes, en dus ook gin van het Belgische merk Holy Water. Sinds een aantal jaar behoort de smaak van de klassieke cuberdon tot de smaken die gebruikt worden om smaakeigenschappen van wijn te beschrijven.