Collectie: Terre di Merino

1 product

  • Terre di Merino is een jonge Limburgse start-up met roots in Gargano, een groene subregio in het noorden van Puglia in Zuid-Italië. Al sedert het begin van de vorige eeuw beheert de familie er een olijfboomgaard omgeven door het blauw van de Adriatische Zee en het groen van een gigantisch nationaal park met centraal een Unesco beschermd beukenwoud. Het aangename microklimaat, de kalkrijke bodems en de noeste arbeid van vele generaties voor ons hebben ervoor gezorgd dat veel olijfbomen zijn uitgegroeid tot monumentale eeuwenoude hoogstambomen.

  • Logo Terre di Merino

Vandaag bestaat de taak vooral in het verzorgen van dit stukje cultureel patrimonium en het voortzetten van een traditie die reeds voor de opkomst van het Romeinse Rijk bestond. De familie doet dit door bewust te kiezen voor een agro-ecologische aanpak die in evenwicht is met de lokale fauna en flora. Hiermee verhogen ze de draagkracht van de bodem met als resultaat veerkrachtige bomen die moedig de soms extreme en wispelturige seizoenen weten te doorstaan.

De beloning komt er na een intense plukperiode in de late herfst en prille winter in de vorm van miljoenen kleine olijven die na een traditionele persing omgetoverd worden tot een karaktervolle biologische extra vierge olijfolie. De licht fruitige variëteit, de Ogliarola Garganica, heeft een lage zuurtegraad, een zeer hoge concentratie aan polyfenolen, een krachtig oxidant, en kenmerkt zich door zijn evenwicht in scherpte, bittere toetsen en fruitigheid. Het resultaat is een olijfolie die evenwichtig is en bijzonder geschikt is voor zowel koude als warme bereidingen.

Scaldatelli

Scaldatelli zijn hartige koekjes in de vorm van een lusje, typisch met venkelzaad.

Recept voor 60 scaldatelli:

500 gr witte bloem (tarwe of spelt); 2 dl witte of rosé wijn; 1,25 dl goede olijfolie; 2 eetlepels venkelzaad; 1 koffielepel kruidenzout

Maak een deeg van alle ingrediënten en laat het 30 minuten rusten. Draai van het deeg ongeveer 60 worstjes en vorm een lus van elk worstje. Leg ze per tien in een pot kokend water tot ze weer komen bovendrijven. Laat ze even uitlekken op een schone keukenhanddoek. Bak ze op een bakplaat met bakpapier nog 25 minuten op 175 graden, tot ze mooi bruin kleuren. In een afgesloten blik kun je ze daarna nog goed bewaren.